De cyste van kat Joepie

Vorige week heb ik bij kat Joepie een enorme cyste op zijn koppie verwijderd. De cyste was zo groot dat hij over zijn oogje heen viel en daar had Joepie last van. Hij krabde de cyste ook regelmatig kapot, maar helaas vulde de cyste zich elke keer op nieuw weer met vocht. Daarom besloten de baasjes van Joepie de cyste te laten verwijderen. Gelukkig was de basis van de cyste niet zo groot, waardoor hij goed te verwijderen was. Helaas moet Joepie na de operatie wel een kraag om, zodat hij de wond niet kapot kan krabben. Beterschap Joepie!

Joepie na de operatie

 

Cystes zijn met vocht gevulde holtes. Ze kunnen enorm groot worden en soms knappen ze ook spontaan of worden ze kapot gekrabd/geschuurd. Dan zijn ze weer even weg, maar als de basis niet wordt verwijderd, komen ze bijna altijd weer terug. De enige manier om er definitief van af te komen is dus ook de hele cyste te verwijderen. Gelukkig is een cyste meestal goedaardig.

Update: de wond van Joepie is volledig genezen en ook zijn vacht is alweer helemaal aangegroeid!

Joepie na operatie